Palmový olej - nová potravinová hrozba?

24.01.2016 20:00

Palmový olej je jeden z nejčatěji používaných rostlinných olejů po celém světě. Jeho největšími výhodami jsou nízká cena a tepelné vlastnosti. Mezi nevýhody patří vysoký obsah transmastných kyselin a samozřejmě zůsob pěstování palmy olejné. Pojďme si je rozebrat podrobněji...

 

Cena palmového oleje

Palmový olej je momentálně nejlevnější rostlinný olej na světovém trhu. A jak už to bývá, cena má vliv na jeho prodej. Přesto to není jediné lákadlo pro výrobce potravin. Největší výhodou jsou jeho následující vlastnosti. 

 

Tepelné a chuťové vlastnosti palmového oleje

Palmový olej je jako jeden z mála bez specifické chuti a vůně a proto je výborný do potravin i kosmetiky. Nemění jejich přirozenou chuť ani nepřebíjí vůni parfémových složek. Největší výhodou palmového oleje je však jeho tuhost i při pokojové teplotě. Což je nespornou výhodou, když potřebujete, aby se vám různé krémy a např. náplně sušenek neroztekly během jídla.

 

Obsah transmastných kyselin

Stejně jako ostatní rostlinné oleje i palmový olej může obsahovat pro zdraví velmi škodlivé transmastné kyseliny. Ty vznikají při ztužování všech rostliných olejů. Transmastné kyseliny mají vliv na vznik kardiovaskulárních chorob a diabetu 2. typu. Palmový olej tedy není výjimkou mezi jinými rostlinnými oleji a proto obecně není výrazně škodlivější. Problémem je, že rostlinné oleje, které se zpracovávají v Evropě podléhají mnohem přísnějším pravidlům i tlaku spotřebitelů, ale palmový olej se často zpracovává mimo EU.

 

Způsob pěstování palmy olejné