Nejšpinavější řeka světa je v Indonésii

23.01.2016 20:00

    Při pátrání po nejšpinavějších místech světa jsme narazili na řeku Citarum v Indonésii. Je to 300 km dlouhá řeka, která ústí do Jávského moře. Je to také ta nejšpinavější řeka světa. Většinu odpadů, které v řece naleznete, tvoří plasty. Sáčky, PET lahve a jiné obalové materiály, které se v chudých oblastech používají ve velmi hojné míře. Málokdo z fotek pozná, že jde o řeku. Voda není před hromadu odpadků vůbec vidět. 

    Přestože řeka sama o sobě je naprostou ekologickou katastrofou, lidé z ní mají alespoň nuzný výdělek. Někteří se živí vybíráním PET lahví, které poté odváží do výkupen. Jiní sbírají kovové odpadky. Řeka je tak alespoň minimálně čištěna. 

 

    Ale ani tato snaha o uživení rodiny nestačí a tuny odpadků se každý den valí po své cestě dál až do moře. Všechny pak končí v "plastovém oceánu" a zabíjí všechna zvířata, která se pohybují v okolí.

    Řeka je mimo jiné využívána ke koupání a praní prádla. Také děti si v ní rády hrají. Je až neuvěřitelné, že tyto činnosti přežijí. Řeka je plná parazitů a chemikálií. Evropan by jistě jediný doušek odnesl velmi těžkým až život ohrožujícím průjmem. Kůže by reagovala vyrážkou. Místní mají velmi silnou imunitu.

    Poslední roky přinesly veliký zlom. Na několika místech vznikly záchytné hráze, které odpadky zadržují a umožňují jejich snadnější odstranění. K dokonalé čistotě je ovšem ještě velmi dlouhá cesta. A záleží jen na místních obyvatelích, pokud chtějí žít u řeky nebo u smetiště. I oni mají na výběr!