Je sportovní lov zábava nebo legální pytláctví?

24.01.2016 20:00

   Lov... Podle wikipedie: "Lov, v biologii a etologii, je činnost, při které je pronásledováno nějaké zvíře jiným zvířetem za účelem jeho usmrcení k získání potravy."  

   Člověk je zvíře. Od pradávna lovil zvířata kvůli získání potravy. Takže člověk tuto definici rozhodně splňuje. V průběhu dějin se z naprosté nutnosti ale stala zábava. Dnešní lov se děje pod záminkou regulace zvěře (zajímavostí je, že myslivci díky této regulaci mnohde nemají co lovit, protože zvěře je málo. Jedinou výjimkou jsou divoká prasata, která jsou ale natolik inteligentní, že lovcům úspěšně unikají. Proto se taky špatně loví a je jich tolik.) a nebo sportovního lovu. 

   Sportovní lov... Sport by měl být fair play, tedy spravedlivý a bez podvodů. U sportovních lovů to funguje tak, že lovec čeká na krytém stanovišti, zvíře je předem omámené léky, aby bylo snadným terčem a skupina stopařů zvíře k lovci nažene nebo přiláká. Lovec si bez nějaké dřiny vystřelí na bezbranné zvíře. A pak se k mrtvolou vyfotí, hrdě si dá fotku na facebook a po nějaké době si vystaví trofej v obýváku. To je sport?

 

Můžou se lovit i ohrožené druhy?

   Bohužel existuje možnost ulovit i kriticky ohrožená zvířata. Jak je to možné? Především v Afrických rezervacích běžně funguje placený odlov zvěře. Údajně jde o získávání financí na ochranu ostatních zvířat. Tragédií je, že si každý, kdo na to má (někdy jsou to i rodiny s dětmi!!!), může koupit odlov tzv. velké pětky. Jde o lva, levharta, buvola kaferského, nosorožce a slona. Cena za odlov není malá, ale většina peněz, které lovec na místě utratí, jde nadnárodním společnostem, kterým je místní situace úplně lhostejná. Jde jim jen o peníze. O ochraně zvířat nemůže být proto řeč. 

   V čem je ale největší tragédie? Představte si na chvíli, že jste kriticky ohrožené zvíře. Na světě je vás už jen několik desítek. Na poměrně malém území vás neustále otravují podivní tvorové, kteří vás natáčí a fotí. Jste totiž plodný a krásný samec. Všechny samice by vás chtěly. Nedaleko žije mnohem menší a ošklivý samec. Vy ho ale tolerujete, protože pro vás není konkurence. Jeho si žádná rozumná samice nevybere, protože by neměla zdravé potomky. Najednou vás zasáhne malá šipka. Začne se vám točit hlava. Je vám divně. Zkusíte zmizet, ale najednou... Už nejste. Vaše tělo leží na zemi a lidé kolem něj obdivně chodí. Aranžují ho do nepřirozené polohy a fotí se s ním. Samičky z okolí teď nebudou mít jinou možnost než se spářit s vaším sousedem. Narodí se tak neduživá generace, která bude plodit další oslabené jedince. Vaši potomci budou odloveni stejně jako vy. Zůstanou tedy jen slabí a nezdraví jedinci, kteří už nedokážou obnovit váš druh. A ten v nedaleké buducnosti vyhyne. 

   Lovce nezajímají oslabení nebo nedokonalí jedinci. To by přeci nebyla žádná trofej! Oslabují tak genofond všech lovených zvířat. Zdravá, silná a plodná zvířata, která jsou tak důležitá pro zachování druhu mizí jako první. V tom je asi jediný rozdíl mezi lovci a pytláky. Pytlák uloví i mláďata nebo březí samice. Je jim to úplně jedno.

 

Proč s tím někdo něco nedělá?

   Dokud bude možné zaplatit za lov zvířat, bude se lovit. Jsou totiž lidé, kteří se vražděním zvířat živí. Někteří nadšenci k lovu přivádí i své malé děti. Není tedy výjimkou, že si lva uloví třeba i desetileté dítě. Kromě naprosté neúcty k přírodě se tyto děti učí, že za peníze si můžete pořídit něco, co by se nemělo. Zvrhlé, opovrženíhodné, neodpustitelné. Ale bohužel reálné.